Здравје без Цензура

1 2 следна

Профил на липидите

profil na lipidite

Холесторолот е основната супстанција за живот, но кога неговото ниво во организмот ќе стане превисоко, станува опасен.
Постојат два типа на холестерол:
- добар холестерол (ХДЛ)
- лош холестерол (ЛДЛ)...

Прочитај повеќе...

Оксидативниот стрес и спортот

oksidativniot stres i sportot

Без сомнение вежбањето има многу предности за здравјето. Вежбањето е препорачливо за превенција и надзор на многу хронични болести, како и за одржување на оптималното здравје. Сепак, со изведувањето на напорни физички активности се зголемува употребата/трошењето на кислород и до 10-15 пати во однос на период на мирување, за да можат да се задоволат енергетските потреби. Вежбањето го забрзува метаболизмот...

Прочитај повеќе...

Оксидативниот стрес и убавината

oksidativen stres i ubavina

Кислородот е природно вклучен во процесот на формирање на слободни радикали. Слободните радикали настануваат кога храната ќе оксидира, односно додека создава енергија. При овој процес се создаваат слободни радикали, коишто се многу богати со молекули на кислород, а штетни за кожата и за телото воопшто. Овие слободни радикали се високо реактивни и токсични, и можат да започнат верижна реакција на површината на кожата, предизвикувајќи ѝ оштетувања...


Прочитај повеќе...

Препораки против стареење

preporaki protiv stareenje

Феноменот на оксидативниот стрес можеме да го разбереме со помош на едноставен пример: се поведува војна во нашиот организам и само здравата исхрана и здравиот начин на живеење можат да го обезбедат нужното засилување. Лошите момчиња се т.н. слободни радикали - високо реактивни и нестабилни супстанции што го оштетуваат ткивото, како и ДНК, преку крадење на електрони. Добрите момчиња се антиоксидансите...

Прочитај повеќе...

1 2 следна