Медиумски Презентации - Интервјуа во печатени медиуми

назад

Интервју со проф. д-р Љупчо Каревски, ортопедски хирург

profil na lipidite

Ишијалгијата или народски позната како ишијас не е една болест, туку е сет на симптоми кои го одразуваат притисокот на еден од корените или на самиот нерв. Симптомите особено се изразени во пролет кога покрај топло време имаме ветар и висока влажност на воздухот.

Прочитај повеќе...

Интервју со доц. д-р Зоран Ханџиски, спец. по спортска медицина

profil na lipidite

Спортските поврeди ги опфаќаат поврeдите на органите и ткивата кои се случуваат во текот на некоја спортска активност. Овие повреди се однесуваат на професионалните спортисти и на оние кои рекреативно се занимаваат со спорт.

Прочитај повеќе...

Интервју со Влатко Цветановски, кардиоваскуларен хирург

profil na lipidite

Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смртност во светот. Во најголем број случаи тие долго време остануваат недијагностицирани. Со оглед на начинот на живот, во иднина се очекува бројот на лица со кардиоваскуларни болести значително да се зголемува. Еден од најзначајните ризик фактори за овие болести е стресот.

Прочитај повеќе...

Интервју со д-р Лилјана Ацева Андонова, радиотерапевт и онколог

profil na lipidite

Секоја година 4-февруари се одбележува како Светски ден на ракот. На овој начин се дава посебен акцент на малигните заболувања, кои по кардиоваскуларните болести се наоѓаат на второ место по честота на јавување. За жал, нивниот број рапидно се зголемува и во иднина се очекува тие да бидат водечка причина за смртност во светот и во Македонија.

Прочитај повеќе...

Интервју со д-р Арбен Таравари-невролог

profil na lipidite

Главоболките се најчестиот симптом во медицината. Речиси не постои болест која не е проследена со некој тип на главоболка. Во нив, меѓу останатите, спаѓа и синдромот на мигрена. Може да биде предизвикана од стрес кој не секогаш може да се избегне. Но, техниките на смирување можат да го олеснат стресот, намалувајќи ја на тој начин појавата или интензитетот на мигрена.

Прочитај повеќе...

Интервју со д-р Маја Петаноска, дерматовенеролог

oksidativniot stres i sportot

Стареењето на кожата е физиолошки процес кој е нормален со текот на годините. Колку брзо, односно бавно ќе се одвива тој процес зависи од начинот на живот, исхраната и најмногу, од влијанието на стресот. Внесувањето антиоксиданси може да го стопира процесот и да обезбеди убава, здрава и мазна кожа.


Прочитај повеќе...

Интервју со проф. д-р Љупчо Каревски, ортопедски хирург

oksidativen stres i ubavina

Коските постојано се изградуваат и разградуваат. Кога разградувањето е поизразено доаѓа до намалување на густината на коскеното ткиво. Остеопорозата е заболување на коските, поточно на сунѓерастото ткиво кое е носач на оптеретувањата на организмот заедно со зглобовите и моталитетот на организмот.


Прочитај повеќе...

Интервју со спец. д-р Маја Кирјас, оториноларинголошки хирург

preporaki protiv stareenje

Апнеата или прекинот на дишење при спиење настанува заради недоволна снабденост на организмот со кислород. Оваа појава е најчеста причина за мозочен излив, срцев инфаркт, етиолошки неразјаснетата хипертензија (зголемен крвен притисок) и артеросклеротични промени.

Прочитај повеќе...

Интервју со проф. д-р Кочо Димитровски-трансфузиолог имунолог

preporaki protiv stareenje

Доколку не постои имуниот систем човековиот организам не би бил тоа што е. Овој систем се развива во човековиот организам уште кога фетусот е во утробата на мајката. Неговото значење е многу важно, бидејќи делува како одбранбен механизам против сите предизвикувачи на болести, вклучително и стресот.


Прочитај повеќе...

Интервју со Драгица Зенделовска, доктор на хемиски науки

preporaki protiv stareenje

Дијабетесот е едно од најчестите хронични заболувања чијшто предизвикувач се почесто е оксидативниот стрес. Компликации и оштетување од дијабетесот се кардиоваскуларните болести кои се водечка причина за смртност на глобално ниво и во Македонија. Затоа е многу важно тие да се превенираат. Тоа е можно со примена на додатоци во исхраната.

Прочитај повеќе...